O mnie

 

 
 
 
Najpierw krótki treatment:
 
  • Członek Polskiego Stowarzyszenia Montażystów
  • Montażysta filmów dokumentalnych, reportaży, programów telewizyjnych i wideoklipów
  • Trener prowadzący warsztaty i szkolenia
  • Członek klubu Toastmasters Łódź
  • Ojciec siedmioletniego Maksymiliana 🙂 oczko w głowie taty 🙂
A teraz pełny scenariusz:
 
W latach 2001-2006 realizowałem filmy weselne i niskobudżetowe wideoklipy.
Bardzo dobrze wspominam ten czas i wykonywaną pracę, do której przykładałem się na miarę swojej wiedzy 
i swoich umiejętności, dając z siebie wszystko.
Jednak praca z kamerą i bycie człowiekiem orkiestrą – było zdecydowanie zbyt stresujące. Nie nadawałem się do tego.
Czułem się natomiast wspaniale kiedy siadałem już z nagranym materiałem przed monitorem i dłubałem w Sonic Foundry Video Vegas – z numerkiem 3.
[Tak, był taki program montażowy stworzony przez firmę dźwiękową :p a kolega nie mógł znaleźć w sieci adobe premiera :)]
 
Studia filmoznawcze na Uniwersytecie Łódzkim przybliżyły mnie do filmu, jak artystycznej formy wyrazu i postanowiłem iść w tą stronę.
W 2007 roku, w trakcie studiów w Państwowej Wyższej Szkole Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej, dostałem pracę w łódzkim oddziale Telewizji Polskiej gdzie mogłem skupić się na pracy w montażowni.
Projekty nad którymi pracowałem stawały się coraz ciekawsze – poznałem Adobe Premiere, Avida, Liquid Edition, w końcu Final Cuta – wciąż jednak najszybciej i najprzyjemniej pracuje mi się na oprogramowaniu Sony Video Vegas.
A teraz lista filmów, które do tej pory udało popełnić – wraz z informacją na jakim oprogramowaniu film powstał. Nie wymienię reportaży telewizyjnych, czy programów telewizyjnych bo po co?
 
Filmografia:
 
  • 2017 – ZDZINKU, KIM TY CHCESZ W ŻYCIU ZOSTAĆ? Film dokumentalny (SONY VIDEO VEGAS)
  • 2016 – ŻYCIE NA SZYNACH Film dokumentalny (SONY VIDEO VEGAS)
  • 2015 – 6 FILMÓW O MIŁOŚCI Etiuda szkolna (SONY VIDEO VEGAS) (
  • 2014 – CUDOTWÓRCY Film dokumentalny (SONY VIDEO VEGAS)
  • 2013 – WARIACJA NA WIOLONCZELĘ SOLO Film dokumentalny, współpraca montażowa (SONY VIDEO VEGAS)
  • 2013 – INTERNOWANI Film dokumentalny (SONY VIDEO VEGAS)
  • 2013 – OSIEDLE Film dokumentalny (SONY VIDEO VEGAS)
  • 2012 – DROGA Etiuda szkolna Montaż (SONY VIDEO VEGAS)
  • 2012 – XRONIX Film dokumentalny (SONY VIDEO VEGAS)
  • 2012 – Obcy – gatunki inwazyjne. Rośliny (SONY VIDEO VEGAS)
  • 2012 – Obcy – gatunki inwazyjne. Świat podwodny (FINAL CUT)
  • 2010  – HISTORIA JANKA PIWOWARCZYKA Film dokumentalny (FINAL CUT)
  • 2009 – HOTEL NADOLE Film dokumentalny Montaż (AVID MEDIA COMPOSER)
  • 2009 – NEKROPOLIS. ŁÓDZKIE TRÓJPRZYMIERZE CIENI… Film dokumentalny Montaż, (SONY VIDEO VEGAS)
  • 2009 – WITAJCIE W MROKU Film dokumentalny Montaż, (AVID LIQIUD EDITION)
  • 2008 – DZIEWCZYNY Etiuda szkolna Montaż (AVID MEDIA COMPOSER)
  • 2008 – BAJKI Z KRAINY PIECÓW… Film dokumentalny Montaż, (SONY VIDEO VEGAS)
  • 2008 – KOLORY NADZIEI Film dokumentalny Montaż, (AVID MEDIA COMPOSER)

Inne popełnione udziały w profesjonalnej kinematografii:

Współpraca

  • 2010 – WODICZKO Film dokumentalny Współpraca,

Napisy

Synchronizcja materiałów AVID
  • POKÓJ SZYBKICH RANDEK – synchronizacja materiałów
  • SPRING 1941 – synchronizacja materiałów

 

Jeżeli chcesz się ze mną skontaktować pisz na p.makowski [malpeczka] psm.org.pl

 

1 Comment

  1. andrzej nowicki
    25 sierpnia 2014

    Szanowny Panie,

    Z wielkim zainteresowaniem przeczytałem o Halinie Ketling i jej ważnych wypowiedziach o montażu. Uważam, że Pana pomysł zeszytów jest cenny. Jaką wielką rolę ogrywa dialog między montażystą a reżyserem. Chciałbym przeczytać wywiad z p. Lidią Zoon, ale nie mogę znaleźć.

    Z poważaniem

    A. Nowicki

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CAPTCHA Image

Reload Image